Luchtdichte kanaalplaatvloeren met HSB elementen

Door de vele doorvoeren en gaten in kanaalplaatvloeren treden flinke luchtlekkages op. Het gevolg is dat er convectiestromen ontstaan met de bijbehorende symptomen tocht- en comfortklachten. Aansluitingen van dakelementen hebben met name op kruisingen bij aansluitnaden van de dakvoet en de nok flinke uitdagingen.

Luchtdicht HSB binnenspouwblad met doorvoeren

In houtskelet bouwconstructies wordt veel gebruik gemaakt van dampremmende folies als luchtdichting. Onderbrekingen in de dampremmende laag leiden tot luchtlekkages bij ventilatiedoorvoeren en verdeeldozen voor schakelaars en wandcontactdozen. Dilatatievoegen ˃ 10mm moeten worden voorzien van een wind- en slagregendichting ter voorkoming van degeneratie van de dampdoorlatende folie. Tevens dient deze dichting om een te sterk geventileerde spouw, met een verminderde isolatiewaarde als gevolg, te voorkomen. Stalen kokers zijn achter de isolerende laag potentiële valse luchtspouwen. De convectiestroom door de koker dient te worden gestopt ter voorkoming van koude hoeken in de constructie.

Luchtdichte HSB dagkanten

Bij hoge luchtdoorlatendheid eisen is het afplakken van de kopse naden in houtskeletbouw constructies noodzakelijk. Kleine luchtlekkages moeten allemaal vermeden worden.