Afplakken stelkozijnen

Stelkozijnen met kunststof en aluminium kozijnen worden veelal op de bouw gemonteerd op binnenspouwbladen van beton of kalkzandsteen. Ter plaatse dienen de aansluitingen luchtdicht te worden gemaakt. Toegepaste compressiebanden zijn vaak te klein en geschikt voor de verkeerde voegafmeting. De voeg tussen stelkozijn en kunststof of aluminium kozijn is ca. 10mm en daarnaast worden de boven- en onderaansluiting onderbroken door stelblokjes.

Buitengevelisolatie

Bij het isoleren van de buitengevel gaat luchtdicht bouwen hand in hand met waterdicht bouwen. Wanneer er geen spouw is, dient de aansluiting van het kozijn naar het binnenblad duurzaam luchtdicht en waterdicht te zijn om houtrot van het stelkozijn en/of kozijn te voorkomen.

Instorten stelkozijnen

Door betonkrimp ontstaan tussen (ingestorte) houten stelkozijnen en betonnen binnenspouwbladen krimpnaden met luchtlekkages als gevolg. Om de luchtlekkages alsnog te voorkomen moeten de stelkozijnen met tape worden afgedicht. Dit brengt veel extra werk met zich mee.

Kozijnen in HSB element

Tijdens het monteren van kozijnen voor ramen en deuren in HSB elementen worden de dampremmende folies doorbroken. De luchtdichte laag moet na de montage van de kozijnen worden hersteld.

Luchtdicht Recystel stelkozijn

Een Recystel kunststof stelkozijn is een kwalitatief hoogstaande manier om een geïsoleerd stelkozijn toe te passen. De aansluiting van Recystel stelkozijnen op kalkzandsteen binnenspouwbladen of tijdens het instorten in betoncasco systemen dient luchtdicht te worden afgedicht.

Luchtdichte droge beglazing

Luchtdicht beglazen van houten kozijnen wordt veelal gedaan met kit (hieldichting), maar vaak zit daarbij het glasblokje in de weg. Daarbij is het glas slecht vervangbaar en hoopt de beluchting rondom het glas, die moet bijdragen aan een droge glassponning, gevaar van verstopping op. Bij kunststof kozijnen vervormt de glaslat bij plaatsing. Bij aluminium kozijnen schrijven de fabrikanten een ruimte van ca. 0,5mm voor, zodat de glaslat kan uitzetten.